2on. Batxillerat – Descartes – Una aproximació Conceptual

Descartes

Aproximar-se a la teoria d’un autor vol dir aproximar-se als seus conceptes, examinant els arguments que esgrimeix de manera que se’ns mostrin clars. Això, no obstant, no està exempt d’esforç, haurem de trobar la motivació necessària per seguir endavant i superar els obstacles que, ben segur, ens trobarem. En un primer apropament, en els primers anàlisis, examinarem punt per punt cada un els principis que fonamenten el que l’autor ens diu. Així, destriant, identificarem aquells conceptes més importants d’aquell tema. Desprès haurem d’avaluar aquesta separació que hem fet, molts cops haurem de tornar enrere per tornar a començar. Finalment tindrem una lleugera idea de que ens mostra l’autor, haurem identificat la seva teoria, haurem interpretat el seu sentit, i podrem ser capaços de formular i explicar allò mateix dintre d’un context donat, d’un comentari de text o d’una avaluació sobre els coneixements.
Us sona? No són molts dels punts que he descrit similars al que ja sabeu sobre Les Regles del Mètode de Descartes? Evidència, anàlisi, síntesi, enumeració i revisió.

Penseu que Descartes és un important racionalista i com a tal té en la raó l’únic camí, autèntic i segur, cap al coneixement. El model d’aquest coneixement és, com ja sabeu, el matemàtic.

En aquest enllaç podreu trobar un vocabulari dels conceptes de Descartes que penso que poden ser del vostre interès i ben segur us ajuda a clarificar els continguts apresos.

Heu d’entendre el mètode de Descartes com un camí d’anada i tornada, l’anàlisi i la síntesi. En l’anàlisi busca les condicions de possibilitat, els principis, d’una evidencia de la que partir. Mitjançant l’anàlisi arriba a les veritats per si mateixes, Déu, i a partir d’aquí argumenta amb la síntesi.

En la següent presentació trobareu un recurregut conceptual pel Discurs del Mètode i les Meditacions Metafísiques.

Font: Extret de la presentació completa de Racionalisme Vs Empirisme que podreu trobar aquí.

Si teniu qualsevol dubte podeu comentar-ho al bloc o al centre fins a final d’any. Espero que us sigui d’utilitat. Si voleu més recursos d’aquests o altres temes m’ho feu saber.

Anuncios

2 thoughts on “2on. Batxillerat – Descartes – Una aproximació Conceptual

  1. Pingback: Activitats Màster de Formació del Professorat « Filosofía de Bolsillo

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s