Introducció – Política

Cóm arribem fins a la política és la primera qüestió que ens hauríem de plantejar en pensar el terme?

Hem de partir de l’ésser humà i de com aquests es relacionen amb la resta dels individus amb els que viu en societat. Aquí ens estarem plantejant una primera aproximació als temes de l’ètica i la política i de la seva relació. Aquesta vida en societat ens dona una segona naturalesa ( a part de la naturalesa individual), i és la de la cultura. En societat ens convertim en éssers culturals, i això ens dona un lloc a la societat, a la història, a tots els àmbits de la vida, en l’economia, en la política. La cultura serà doncs part de cadascú de nosaltres, és part de la nostre identitat, la portem a sobre al llarg de generacions. És una part del nostre JO. Tots nosaltres tenim una herència cultural.

Em podeu donar exemples d’herència cultural?

Tenim una disposició per viure en societat, i això també ens ve donat per herència cultural. Els primats, per exemple, també viuen en societat on els seus individus són distribuïts en jerarquies segons les tasques o el treball que facin, per exemple. I nosaltres, tot i que amb relacions i normes més complexes, també. Està present en tots els àmbits de la nostre vida, entorn familiar, a l’escola, a la feina, amb els amics, amb els esports. Ara molt especialment, per posar un exemple més, amb les xarxes socials són una forma per allargar la nostre vida social.

Els filòsofs grecs (Sòcrates, Plató, Aristòtil) pensaven que l’ésser humà era sociable per naturalesa. Per Kant, al contrari, l’ésser humà és un individu viu en societat ja què no pot viure en soledat, tot i que si pogués, ho faria. Diu que un ha de viure amb els seus congèneres que no pot suportar però dels quals tampoc no pot prescindir. Tots estem obligats, segons això, a trobar-nos amb els demés en aquesta societat.

La societat, alhora, és pot definir per tenir certes regles, creences o interesos compartits. És el fonament on els individus, o almenys la majoria d’ells, cumpleixen unes normes elementals. Normes de tipus polític, cultural, religiós, estètiques, i són vinculats a la resta d’individus per interès.

Anterior Inici                                                                                                                  Següent Tasca
Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s